Dental görüntüleme, diş hastalarının klinik değerlendirmesi ve tanısında tıbbi kayıtlara ve fizik muayeneye yardımcı olan önemli bir standarttır. Konik ışın teknolojisinde, X-ışını kaynağı ve yüzey sensörü hastanın başı etrafında zıt konumlarda eş zamanlı olarak döner. Temel görüntü, dönüş sırasında ışığın aralıklarla aydınlatılmasıyla elde edilir. Ortaya çıkan tüm temel görüntülere izdüşüm verileri denir.
CBCT, daha kısa aralıklarla kesitler alarak ayrıntılı ve net görüntüler elde etmekte ve bu kesitler birleştirilerek bilgisayar ortamında 3D görüntüler elde edilmektedir.
Dental tomografi sayesinde çene ve diş içindeki lezyonlar tespit edilebilir, dental implantların optimal bölgelere yerleştirilmesi planlanabilir ve daha pek çok teşhis ve planlama doğru şekilde yapılabilir.
Gelişmiş algoritmalara sahip yazılım programları aracılığıyla bu veriler aksiyal, sagittal ve koronal düzlemlerde yapılandırma ve şekillendirme işlemlerine olanak sağlayan üç boyutlu bir veri tabanına dönüştürülür. CBCT, cihazın özelliklerine bağlı olarak oturma ve ayakta pozisyonlarda gerçekleştirilebilir. Ancak kafa stabilitesinin korunması hasta pozisyonundan daha önemli bir kriter olarak görülse de başın hareket etmesi durumunda görüntü kalitesi belli bir oranda azalır.
Sunduğu geniş imkanlardan dolayı CBCT endodontik tedavide, ortodontide, kraniyomaksillofasiyal cerrahide, pedodontide ve protetik ve implant uygulamalarında oldukça geniş kullanım alanı bulmaktadır.
Comentarios